Go to footer

Skoči na vsebino

Odklepanje foruma

Imate kakšen predlog, kako bi ta forum še izboljšali? Za vaša mnenja, vprašanja, zamisli o forumu Spletno pero.

Moderator: mathea

Odklepanje foruma

OdgovorNapisal/-a Rok » Pe okt 05, 2007 12:13 pm

Predlagam, da se izboljša način registriranja: moj alterego se je pred kakim tednom skušal registrirati, a še do danes ni prejel potrditve registracije s strani administratorja. To je že drugi takšen primer, za katerega sem zvedel v zadnjih nekaj tednih. :(

Drugi predlog: predlagam, da se sestavi širši uredniški (ali če hočete - moderacijski) odbor, ki ga bodo sestavljali aktivni člani. Ti bi sprejeli tudi odgovornost za določeno število objav npr. na mesec.
Odpre naj se možnost, da se prijavijo tisti, ki bi jih to veselilo.

Tretji predlog: predlagam, da sedanja administracija oziroma organizacijsko središče portala odpre karte in se predstavi.

Četrti predlog: osnovno pravilo (ena objava na nevekolikože komentarjev) naj se odpravi. Eni so bolj ustvarjalci, drugi pa bolj komentatorji.

Peti predlog: posredno potiskanje foruma v sfero amaterizma (z izpostavljanjem etabliranih avtoritet kot zunanjih meteoritov) je destimulativno in naj se v imenu načela "enakosti" odpravi.

Šesti predlog: uvajanje tekmovalnosti je preuranjeno. Nagrajevanje najboljših, preden se portal zares zažene, odganja slabše ocenjene, ki s(m)o v večini. Zato predlagam, da se s tekmovanji počaka na boljše čase.

Sedmi predlog: delavnice bi morale biti javne; tako bi postale zanimive za širši krog avtorjev, ki bi imeli možnost opazovanja.

Osmi predlog: najaktivnejšim avtorjem naj bi se odprl prostor v "delavniško" rubriko katere od literararnih revij, ki bi v ta namen (spodbujanje kvalitete avtorskih prispevkov in vsebinske raznolikosti z odpiranjem sicer zaprtih krogov stalnih sodelavcev) lahko zaprosila za minimalno povišanje subvencije.

Deveti predlog: aktivnejše povezovanje z drugimi internetnimi stranmi in promocija spletišča v medijih.

Najbrž niso vsi predlogi najboljši, ampak za začetek jih je že kar dovolj vsaj v premislek, kajne?

lp R
Uporabniški avatar
Rok

Odgovor

OdgovorNapisal/-a Rok » Ne okt 07, 2007 7:05 am

Dobro jutro!

Če bi admin. res želel, da forum zaživi, potem se ne bi smelo zgoditi, da prosi za predloge, ko jih dobi, pa toliko časa ne odgovori nanje.

:?:

LpR
Uporabniški avatar
Rok

OdgovorNapisal/-a admin » Ne okt 07, 2007 9:29 am

Rok,

Resnično sem vesela, da si se oglasil - takšni odzivi so vedno dobrodošli.

Najprej glede registracije: zadevo smo spremenili, ker je na forum prihajalo vse preveč nezaželenih objav, tudi z dodanim slikovnim materialom (mislim, da veš, o čem govorim:) Račun tvojega alterega je zelo verjetno že aktiviran, edini problem je, da prijavljeni ne dobijo obvestila, kdaj točno se je račun aktiviral - in to bomo vsekakor poskušali čimprej popraviti.

Tvoji predlogi so vsi zanimivi, a se z nekaterimi strinjam bolj kot z drugimi. Vsekakor bi se bilo dobro čim bolj razširiti in se bolj povezati z drugimi spletnimi stranmi. Ker nas v "organizacijskem središču" ta trenutek ni veliko, bi pri tem prav prišla kakšna pomoč. Mitja se ukvarja s tehnično izvedbo strani, Mathea z dramatiko, za vse ostalo pa se do zdaj poskrbela jaz (če te zanima moja malenkost: www.ahlintanja.spletnopero.si). Torej, če imaš kakšno idejo o tem, s katerimi stranmi bi se lahko povezali, kar sem z njimi. Še bolje - če imaš kakšno možnost vzpostavitve povezave, je tvoja pomoč več kot dobrodošla.

"Pravila" o komentiranju ne bi spreminjala. Zdi se mi namreč, da moraš biti za dobrega pisatelja tudi pozoren bralec, da se s komentiranjem naučiš argumentirati tudi svoje pisanje in da se potem pri svojem pisanju morda bolj zavedaš, kaj počneš. Naj pa poudarim, da to pravilo niti ni pravilo, ampak zelo priporočen predlog. Kot si verjetno že opazil, kakšnega disciplinskega postopka proti "kršiteljem" ni.

Glede uredniškega/moderacijskega odbora me zanima, kako bi aktivni člani poskrbeli za določeno število objav - misliš svojih? V tem primeru je zadeva že odprta, vsak si lahko sam zada cilj, da objavi recimo tri zgodbe na mesec.Bolj se mi zdi zanimivo, kako bi do tega pripravil druge. Kakšna ideja?

Peti predlog, prosim, malo bolj razloži. Sama sicer mislim, da sodelovanje nekaterih, ki imajo s pisanjem že nekoliko več izkušenj, lahko samo pripomore in pritegne tiste, ki bi se radi kaj naučili. Kaj pa ti misliš?

Šesti predlog: če s tekmovanjem misliš na izbro zgodbe meseca, v osnovi ne bilo mišljeno spodbujanje tekmovalnosti, ampak motivacije. Verjamem pa, da tekmovalnost lahko postane stranski učinek. Zato bi z veseljem slišala kakšen drug predlog, kako bi povečal motivacijo ljudi za pisanje in objavljanje na tem forumu? To je še toliko večji izziv zdaj, ko so se pojavili blogi in lahko popolnoma vsak objavlja na svoji strani, če le hoče.

Sodelovanje na delavnicah je omejeno na manjše število udeležencev izključno zaradi izvedbe. Lani je bilo udeležencev nekaj več in že takrat je bilo na trenutke težko slediti. Bom pa vprašala Andreja in letošnje udeležence, če bi objavili zapise delavnic na forumu - to bi bilo res zanimivo, hvala za zamisel!:)

Zelo dober se mi zdi tudi predlog za "prodor" oz. povezavo s kakšno literarno revijo. Za to bom vsekakor poskušala poskrbeti in verjetno bi bila to dobra motivacija za druge. Verjetno bo urednik sam hotel izbrati zgodbe za objavo, ampak to ne moti velikih duhov, ane? :)

A sem na vse odgovorila? Če se še kaj spomniš, kar povej:)
lp,
Tanja
Uporabniški avatar
admin
Site Admin

OdgovorNapisal/-a Rok » Ne okt 07, 2007 12:04 pm

Tanja, najlepša hvala za odgovor. Kot sem že namignil, sem jaz izmišljena oseba, moj alterego pa še čaka na potrditev registracije. Takoj ko jo prejme, se bo oglasil in sam, v prvi osebi, pojasnil tu odprte zamisli. Saj so v bistvu njegove.

Medtem bo pa mogoče še kdo drug kakšno rekel na to temo.

LpR
Uporabniški avatar
Rok

OdgovorNapisal/-a AndrejB » Po okt 08, 2007 8:49 pm

Rok, pozdravljen,

jaz seveda nimam nič proti, da se zapisi delavnice naknadno objavijo. Nisem pa za preveliko število udeležencev, lani jih je bilo 12 in je bilo preveč za debato, ki potem prehitro uide stran od teme. Na prve delavnice sem tudi jaz jemal vse, ki so se prijavili, zdaj to ne gre več, izbiram in nivo dela se s tem dvigne. Slejkoprej bo kdo drug poučeval vse, ki bodo hoteli - za plačilo. Moje delavnice so zastonj, zato pa si izberem, koga bom vzel. Ti pa si lahko, če ti moja metoda dela ni všeč, pač izbereš pravico, da se na delavnico ne prijaviš. So še druge.

Tega z revijami ne razumem čisto: če misliš res na delavnice, jih ima vsaj Literatura, pa Sodobnost za dramatiko, svojo delavnico ima tudi Beletrina. Če pa misliš na objavljanje piscev začetnikov (to ni diskvalifikacija, ampak statusna opredelitev) - to imata Lirikon in Apokalipsa, če se ne motim, to se zdi pa diskvalifikatorno meni. Obstaja pa tudi revija Mentor, ki je načeloma namenjena ravno mentoriranju besedil. Objavlja jih pa tudi. To o zaprtih krogih je malo na pamet: v revijah si ravno želijo dobiti dober tekst novega sodelavca, kot si sodelavec želi objaviti v reviji. Samo mnenja o kvaliteti so včasih različna. Pri tej presoji pa malo pomagajo tudi izkušnje.

Pa še to: biti zavrnjen ni nič hudega. Spada zraven. Poskusi se pač še kje. Tudi sam sem bil že kje zavrnjen in kje še bom, pa sem zdaj vseeno "etablirana avtoriteta", kot praviš . :wink:

Veliko užitka v pisanju in morda še kdaj kaj preberemo.
AndrejB

OdgovorNapisal/-a Rok » To okt 09, 2007 10:17 am

Andrej,

tvojih delavnic ne poznam. Predlagal sem, da bi omogočili njihovo spremljanje vsem. Tako se tebi ne bi bilo treba ukvarjati s prevelikim številom sodelujočih, pa še drugi bi se lahko od tega kaj naučili.

Ne vem, od kod ti misel, da naj mi tvoja metoda dela ne bi bila všeč? Saj je sploh ne poznam! Še celo nasprotno, verjamem, da lahko iz tvojih izkušenj na udeležence delavnic preneseš marsikatero dragoceno znanje. Poleg tega cenim tvoj entuziazem, ker to počneš zastonj.

Zdi se mi, da nisem dovolj jasno postavil zlasti petega predloga. Morda je zaradi tega prišlo do nesporazuma.

Peti predlog: posredno potiskanje foruma v sfero amaterizma (z izpostavljanjem etabliranih avtoritet kot zunanjih meteoritov) je destimulativno in naj se v imenu načela "enakosti" odpravi.

Škoda se mi zdi, da bi bil ta portal že vnaprej definiran le kot prostor za ljubitelje in začetnike. Zato v predlogu ponujam premislek o tem, da bi etablirane avtoritete (nič slabšalnega) ne bile izpostavljene kot zunanji meteoriti, temveč bi aktivno vstopile v forum. Spletno pero bi tako - namesto izključno ljubiteljskega portala - postalo tudi prostor za dodatno afirmacijo že uveljavljenih literatov. Ne bom zdaj našteval vseh pozitivnih posledic, če bi se nabirali (in odpirali za pogovor) tule dobri teksti znanih avtorjev, pa čeprav bi bili že prej kje objavljeni in honorirani.

Objavljanje najboljšega v tiskani reviji je bilo mišljeno kot cilj in motivacija za sodelujoče na tem forumu. Predvidevam, da bi se pred tem dvigovala kvaliteta prispevkov. Objavljeni bi bili res le najboljši, pač po mnenju uredništva te revije. V posebni rubriki, ki bi bila lahko tudi strokovno komentirana. Ostalo, mislim vsaj, sem razložil.

Biti ali ne biti zavrnjen? Poznam oboje in se strinjam s tabo. To spada zraven. Tudi svoje predloge sem ponudil s tem vedenjem. Vesel sem, da so naleteli na odziv in - za začetek - na nekaj Tanjinih protiargumentov, ki jih sprejemam in se mi zdijo utemeljeni.

Lepo, da si se oglasil.

LpR
Uporabniški avatar
Rok

OdgovorNapisal/-a admin » Pe okt 12, 2007 9:07 am

Rok,

hvala za tvoja pojasnila. Tvoj predlog o povabilu k sodelovanju že uveljavljenih avtorjev je vsekakor zanimiv, o tem sem razmišljala tudi že sama. Eden od načinov sodelovanja je npr. spletni literarni večer - enega smo že imeli z Alešem Čarom, drugega pa načrtujemo v začetku novembra, in sicer z Gabrielo Babnik. Tam pa ni omejitev glede bralcev pogovora:) Tako da upam, da se nam pridružiš.

Veseli me tudi, da niso vsi na forumu popolni začetniki - moj detektivski nos mi pravi, da je kar nekaj takih, ki so že začeli objavljati. Brez dvoma pa bi jih bilo dobro v aktivno sodelovanje vključiti več. Kakšna ideja, koga in kako?

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin

OdgovorNapisal/-a maatjazh » Sr okt 17, 2007 8:38 am

Eden od načinov sodelovanja je npr. spletni literarni večer - enega smo že imeli z Alešem Čarom, drugega pa načrtujemo v začetku novembra, in sicer z Gabrielo Babnik.

Še bolj, kot literarni večer z Alešem Čarom, bi bilo zanimivo, če bi na forumu objavil eno svojih kratkih zgodbic. Lahko bi jo komentirali in on bi lahko komentiral komentarje. To bi bilo super.

Lp M
Uporabniški avatar
maatjazh

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a admin » Po nov 05, 2007 12:44 pm

maatjazh,

ja, to je res dobra ideja. Bomo probali privabiti kakšnega zgovornega pisatelja.

Še ena spodbudna novica: pri spletnem literarnem časopisu Airbeletrina (www.airbeletrina.si) bodo objavljali najboljše zgodbe s tega foruma (če se bo avtor seveda s tem strinjal, za objavo pa bo dobil tudi honorar). Za malo motivacije:)

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin

OdgovorNapisal/-a maatjazh » Po nov 05, 2007 8:54 pm

Res obetavno! Super. Najprej bo sicer preteklo nekaj časa, ampak verjamem, da bo uspeh na koncu večji, kot ga zdaj kdo pričakuje.

Novost v zvezi z Airbeletrino sem opazil že včeraj; takoj sem, navdušen, obesil novico na nekaj drugih spletišč, na eno jo lahko še ... Žal niso preveč opazna, ampak bolje nekaj kot nič. Mislim, da bi jo bilo treba čim bolj promovirati.

LpM
Uporabniški avatar
maatjazh

OdgovorNapisal/-a Rok » Če jan 24, 2008 3:39 pm

No, ker sem jaz predlagal, da bi k sodelovanju na forumu povabili uveljavljene avtorje, zdaj čestitam za prvo tovrstno izvedeno akcijo.

Kratka zgodba, ki jo je te dni za gosta objavil/a admin, je kar popestrila siceršnje dogajanje na Spletnem peresu. Le tako naprej.

LpR
Uporabniški avatar
Rok

OdgovorNapisal/-a neka » Če feb 19, 2009 1:01 pm

forum je res slabo aktiven (glede na število registriranih članov). lepo bi morala obstajat samo mail potrditev in je to basta. pa kake zanimive rubrike uvest, najbolj pogosta je recimo tista knjiga meseca na tisoč in enem forumu. (ne ciljam ravno to, ampak primer pač :) )
al pa me bo razpizdlo pa odprem ene 5 tisoč tem za diskusije :D
Uporabniški avatar
neka

OdgovorNapisal/-a vijolica » Če feb 19, 2009 9:09 pm

kaj misliš s tem - mail potrditev? ob vpisu?

odlično, enega takega rabimo, ja :) naj ti ne bo nerodno, lahko kar začneš, jaz bom pa štela, kdaj prideš do 5000 :)

lp
Uporabniški avatar
vijolica

Vrni se na Seznam forumov

Vrni se na Predlogi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost