Pri tem je zanimivo, da se na neki točki romana (ki sta po mojem mnenju letos favorita) na nek način in kljub temu, da sta v zasnovi in pristopu precej različna, stikata. Stikata se v dojemanju izpraznjene sedanjosti, ki jo oba junaka obeh romanov dojemata predvsem kot logično posledico potrošništva. Pri tem je treba priznati, da je Blatnikov roman v tem smislu nekoliko bolj angažiran oziroma predvsem bolj ekspliciten. Ne pravim, da je to bolje ali slabše, zdi se mi samo, da v tem kontekstu angažiranosti bolj izstopa, za Jančarjev roman pa se zdi, da je poudarek predvsem na estetiki, kot je na debati tudi sam nakazal.
Branje obeh romanov domačih avtorjev pa ponuja tudi razmislek o tako imenovani vzporednosti časov oziroma o tem, da je čas linearna kategorija samo, ker ga drugače - in omejeni zgolj na zavestni del svoje osebnosti - ne moremo dojeti. Filozofi in kvantni fiziki o večplastnosti časa oziroma o vzporednosti časov govorijo že vse od Einsteina in njegove relativnostne teorije, nenavadno strukturo četrte dimenzije, podprto tudi s fizikalnimi dognanji pa bi morda na hitro lahko označili s kratko povedjo VSE-JE-ENO ali ENO-JE-VSE. To pa tiste, ki so se kdaj srečali s katero od vzhodnjaških filozofij brez zadrege lahko spominja na princip Tao, neizrekljive reči, ki je prisotna povsod in nikjer, a ne gre za boga v avtoritarnem pomenu besede, mkot ga pozna Zahod. Kakorkoli, to mi je na misel med drugim prišlo zato, ker je Andrej enega svojih prejšnjih romanov, poimenoval Tao ljubezni. Pa če se poigram še malkce z jezikom
No, kakorkoli, da ne bom predolg in da se dotaknem še asociacije, ki sem jo dobil ob razmisleku na temo eskapizma oziroma obeh junakov, ki mnogo razmišljata o preteklosti, sedanjosti, prihodnosti...Paul Parin, eden zadnjih Freudovih učencev in utemeljitelj etno-psihoanalize, ki ob svojem jezeru blizu Zuricha umrl pred nekaj dnevi, je v svojem delu z naslovom 'Weissen denken zu viel' citiral poglavarja enega od plemen v afriškem Maliju, ki je nosil ime Domo in ki je na vprašanje, zakaj po njegovem Evropejci niso srečni, čeprav srečo ves čas iščejo, odgovoril:"Beli ljudje preveč mislijo. preveč mislijo in ker preveč misljo, prteveč stvari otem počnejo. In več stvari počnejo, več spet mislijo. Ko zaslužijo denar, se bojijo, da ga ne bodo izgubili in potem spet mislijo, kaj bodo naredili, da go bodo imeli še več. In potem niso mirni. zato niso srečni."
Nekaj zelo podobnega (in zdi se mi, povezanega z iskanji sreče in razlag, ki jih iščejo junaki mnogih evropskih modernih romanov) je Carlu Gustavu Jungu, enemu največjih Freudovih sodobnikov, leta 1925 rekel eden od mehiških Indijancev Pueblo:"Beli človek vedno nekaj išče. Mi ne vemo, kaj beli človek išče, mi belega človeka ne razumemo."
Preproste pojasnila preprostih otrok narave ali na videz brezciljno neskončno, nenehno, vse hitrejše in vse bolj obsesivno in destruktivno iskanje "sreče"(karkoli naj bi to že bilo) v preteklosti, v prihodnosti, kjerkoli že, samo tu in zdaj ne?
Upam, da nisem bil preveč provokativen...